Een tegenstrijdige titel. Maar waarom zouden we zuinig doen?

Het is een week van extremen. Half Limburg overstroomt terwijl het in Utrecht zonnig, droog en bijna 30ºC is. Al jaren worden de zomers droger, daalt het waterpeil, komt de zoetwatervoorraad onder druk te staan én zoeken Waterschappen naar manieren om het water vast te houden, zoals met het plaatsen van schotten in sloten bij boeren.

Water is altijd al vriend en vijand van de mens geweest. Water zorgt voor leven en groei, maar met de opkomst en groei van steden werd water het liefst zo snel mogelijk afgevoerd. Veel bestrating en weinig groen is nog steeds typerend voor de meeste steden. Inmiddels zitten we in een transitie: er is aandacht voor groenblauwe ontwikkelingen en we zijn ons steeds bewuster van klimaatveranderingen. Oftewel, heftigere en onvoorspelbare neerslag zal de langere droogtes afwisselen.

Daarnaast heeft het verdwijnen van de Europese oerbossen ook negatieve effecten op onze wereld. Bomen zorgen voor verkoelen, verdamping en de creatie van nieuwe wolken. Vergelijk de temperatuur in de stad eens met de temperatuur in een bos. Een wereld van verschil.

Meer water gebruiken zal ons helpen!

Tussen de extremen in, zoals warme droge zomers of momenten van extreme neerslag, is er genoeg water beschikbaar. Laten daarom zoveel mogelijk water vast te houden en te benutten. Niet om onze toiletten door te spoelen, maar om de natuur te helpen. Waarom zouden we miljoenen liters water de zee in laten stromen of in ons riool laten verdwijnen. Houd het water vast in je tuin of op je balkon. Ontkoppel je regenpijp en geef het water aan de natuur in je directe omgeving. Laat de zon het verdampen! Help het grondwaterpeil en help Moeder Natuur met de creatie van nieuwe wolken. Help met het herstellen en versterken van de (kleine) watercyclus!

En laten we een stap verder gaan… Zorg er als individu, gemeente, waterschap en provincie voor dat hemelwater het gebied alleen maar uitgaat omdat het nodig is voor de rivieren en gebieden stroomafwaarts te steunen en behoud dus zoveel mogelijk water in je eigen gebied!

Water cyclus diagram

Bron: https://www.britannica.com/science/water-cycle

RickfromUtrecht